Oegst
meer »

sport & recreatie

8 december 2011 - OGC8 december 2011 - OGC8 december 2011 - OGC8 december 2011 - OGC

8 december 2011 - OGC

Het Sportcafé van dinsdag 8 december 2011 werd gehouden bij de Oegstgeester Golfclub aan het Sportpark De Voscuyl. Het was de tweede keer dat het Sportcafé bij de golfclub te gast was. De netwerkborrel werd gesponsord door het beveiligingsbedrijf High Security dat ook de beveiliging verzorgt van het clubhuis van de golf. Har Meijer, schrijver van het boek Spierpijn, hield een korte lezing over de spierziekte ALS.

Voorzitter Frans Tetteroo zette twee sportveldbeheerders in het zonnetje. “Het is hier netjes en groen”, vertelde hij. “Ik ben voorzitter van een ongelooflijk mooie club met 550 leden.” Christiaan Loesberg van High Security vertelde enthousiast over zijn bedrijf. Hij is sinds kort technisch directeur van het bedrijf dat uniek is met video- en brandbeveiliging. De eigenaar Frans Bosman (68) is nog niet helemaal uit het bedrijf en geeft voornamelijk advies.

Har Meijer was veertig jaar huisarts in Leiden en heeft daar ook op school gezeten. Sinds 1995 is hij ereburger van deze stad. Het was duidelijk dat er deze keer gasten speciaal voor zijn praatje naar het Sportcafé waren gekomen. Ook vanuit de politiek was er deze keer meer belangstelling, want naast een raadslid en de ambtenaar van sportzaken was op een wethouder na het collega van B&W aanwezig. Meijer had het stapeltje boeken na afloop snel verkocht.

Hoewel de broer van Meijer is overleden aan de zeldzame ziekte ALS, gaat het boek niet over zijn broer maar meer over het vaststellen van de ziekte. De diagnose is moeilijk te stellen. “Het is een ziekte die je kunt vergelijken met MS, maar dat is een langdurige ziekte van een zenuw die ontspoort. ALS maakt de kern van de ruggengraat kapot, de basis. Als je geluk hebt duurt het jaren. Mijn broer had pech; bij hem was het snel gebeurd.”

Hij las een stukje voor uit het boek en beschreef hoe de symptomen van de ziekte verkeerd worden geïnterpreteerd. “Ze zijn soms een medische speelbal. Vaak ook worden er allerlei smoesjes verzonnen om de verschijnselen te benoemen tot hysterie aan toe. Onterecht, terwijl ze ALS hadden! Als je het niet weet, probeer dan een beeld te krijgen met een basisonderzoek. Er wordt gedacht dat het voortkomt uit een virale infectie; de diagnose is moeilijk te stellen. Er is niets aan te zien, en je ziet dan dat mensen zich in hun wanhoop vaak in het alternatieve circuit gaan begeven”. Har Meijer is duidelijk een tegenstander van “kwakzalverij”, zoals hij het licht opgewonden noemde.

Net zo makkelijk als dat je luistert naar de verhalen van Har Meijer, zo lekker lees je ook in het boek. Hij vertelt ook vlot en makkelijk over twee huisartsen, vrienden, die van alles meemaken. Verhalen over seks en drank, want dat schuwt Har bewust niet. Hoe de ‘antenne’ van de huisarts hem in de steek laat als hij denkt aan een alcoholverslaving terwijl het de gevreesde ziekte ALS is. Ook vertelt hij over de onzinnige behandelingen en het gemak waarmee deze strohalmen voor veel geld worden aangeklampt, vaak tegen beter weten in. “Ik wil beter worden, snap dat nou toch”, is de veelzeggende verklaring van de zieke dokter in het boek. Op een andere bladzijde vertelt de zieke over de lange nachten die het ergste zijn, alsof je als een mummie in het graf ligt.
Dorpslab